Voorstellingen

AchterdebergProducties maakt theatervoorstellingen aan de hand van storytelling 
met een filosofische insteek. 

Vanaf 23 maart 2022

Hoe ik van de wereld viel

Vanaf 20 mei 2022

Third Space

In ‘Third Space(her)verdeelt een diverse groep spelers de ruimte aan de hand van de thema’s ‘thuis’, ‘taal’ en ‘gastvrijheid’. Volgens de filosoof Derrida zijn de ideeën ‘thuis’ (een huis of een land) en ‘gastvrijheid’ direct met elkaar verbonden. Maar wat als je geen thuis hebt? Wat als je een andere taal spreekt of meerdere tegelijkertijd, waar voel je je dan thuis?

Eedere voorstellingen van AchterdebergProducties

Buut Vrij!

Laten we verstoppertje spelen. We doen het licht uit, zodat niemand ons kan vinden. Vertrouw me maar, ik neem je bij hand, ik zal je leiden.

Buut Vrij! is een indrukwekkende theatervoorstelling, waarin kinderen (de spelers) de baas zijn. Aan de hand van het donker, verhalen van kinderen en de mythe van Oedipus onderzoeken we de verhouding tussen kinderen en volwassenen, identiteit, vooroordelen en diversiteit. 
De voorstelling is gebaseerd op o.a. de filosofie van Michel Foucault en zijn ideeën over het panoptische systeem - het systeem van controleren en normaliseren - dat een steeds grotere rol speelt in de westerse samenleving. 

Panopticon

Doe je ogen eens dicht. Hoor je die stem daar bij je linker oor? Dat ben ik. Wie denk je dat ik ben? Ik wil dat je weet dat je me kunt vertrouwen. Ik luister. Ik luister naar wat jij te vertellen hebt. Je voelt je bekeken? Sssssst. Fluisteren ze? Over wat je aan hebt, over je rare loopje? Wees maar niet bang, ik zie je niet, ik zal je niet beoordelen. Ik ben er niet, praat gerust, mij mag je alles zeggen. Ben je er nog?

Panopticon, geregisseerd door Margot Zwiers, is een voorstelling in het donker waarin slechtziende, blinde en goedziende spelers van alle leeftijden met publiek in gesprek gaan. Ze tasten af en onderzoeken. Hoe gaan we in het donker met elkaar om? Op welke zintuigen zijn we aangewezen? 

SINCE I SEE MYSELF OVER THERE 

Due to the mirror, I discover myself absent at the place where I am, since I see myself over there. From the gaze which settles on me, as it were, I come back to myself and I begin once more to direct my eyes toward myself and to reconstitute myself there where I am.  - Different spaces Michel Foucault


De voorstelling SINCE I SEE MYSELF OVER THERE onderzoekt aan de hand van documentaire verhalen identiteit in een wereld, waarin de mens steeds maakbaarder wordt. 

Naar aanleiding van...no.5 / Een Poppenhuis

Elke dag ben ik me hyperbewust van de manier, waarop ik overkom. Elk uur maak ik een nieuwe selfie, post hem op Facebook en kijk ik hoe ze reageren. We vertellen verhalen over hoe succesvol en jaloersmakend goed we bezig zijn. Maar wat nou, als het sprookje niet blijkt te kloppen. En hoe belangrijk is je uiterlijk als je blind bent?

De voorstelling wordt gespeeld door een mix van jongeren mèt en zonder 'beperking'.

Meer van AchterdebergProducties

Naar aanleiding van ... no.4 / Persona

Wie niet weg is

IN MY DREAMS...

Over Achterdeberg