Nieuws

18 augustus '21

PERSBERICHT - september 2021, Amsterdam

LOCATIEVOORSTELLING THIRD SPACE 

Een theatrale tour in de openbare ruimte langs imaginaire steden 

De locatievoorstelling Third Space, geregisseerd door Margot Zwiers, neemt  het publiek mee op een meertalige tour langs (imaginaire) steden. Met een scenografie in de openbare ruimte en (persoonlijke) verhalen op een audiotour, daagt een zeer diverse groep performers het publiek uit om op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken.

 

Vanaf september 2021 is ‘Third Space’ te bezoeken op verschillende locaties in het land, te beginnen met Amsterdam: in het Erasmuspark en de Tolhuistuin. ‘Third Space’ wordt gespeeld door performers van 12 tot 50 jaar, die verschillende talen spreken, met diverse sociaal-culturele achtergronden: mensen die normaal niet vanzelfsprekend met elkaar in contact komen. Aan de hand van de thema’s ‘thuis’, ‘taal’ en ‘gastvrijheid’ (her)verdelen de performers de openbare ruimte. Ze nemen je mee op een reis langs herinneringen en fanatsiesteden, geïnspireerd op persoonlijke verhalen en het boek ‘Invisible Cities’ van Italo Calvino. 

 

‘Sometimes when you tell about a journey you made, you get the feeling that it is a lie or a fiction, as if it is not you who made the journey’ 

– quote uit Third Space.


De voorstelling heeft een filosofische benadering. Volgens de filosoof Derrida zijn de ideeën ‘thuis’ (een huis of een land) en ‘gastvrijheid’ direct met elkaar verbonden. De voorstelling staat stil bij vragen als ‘Wat als je geen thuis hebt?’ en ‘Wat als je een andere taal spreekt of meerdere tegelijkertijd, waar voel je je dan thuis?’ Hoe ziet de derde ruimte eruit die ligt tussen culturen, talen, landen, mensen, fantasie en werkelijkheid? Een derde, hybride ruimte vol van verhalen, herinneringen, spullen, muziek en dromen die nog een plek moeten krijgen. 


‘Third Space’ is ook goed toegankelijk voor mensen die geen Nederlands spreken. 

20 juli  '21

Oproep: spelers voor voorstelling Hoe ik van de wereld viel

Vind jij het leuk om toneel te spelen? Om muziek te maken? Om verhalen te schrijven of te vertellen? Om te dansen en te bewegen? Of om na te denken over vragen als: Hoe zou de wereld zijn als niemand iets kon zien? Hoe gaan we dan met elkaar om? Zullen we nog vooroordelen hebben over elkaar, als niemand iets ziet?

 

Vanaf september 2021 gaat theatermaker, Margot Zwiers, bij AchterdebergProducties een

theatervoorstelling maken rond de thema’s ‘niet zien’ en ‘verdwalen’. Voor dit project zijn

we op zoek naar enthousiaste spelers! Voor deelname is theaterervaring geen vereiste.

Wel is het belangrijk dat je gemotiveerd bent en graag intensief naar een

theatervoorstelling toe wilt werken.

 

De repetities vinden twee keer per week plaats, een maal door de week en en vanaf oktober ook op zaterdag in Rotterdam. In aanloop naar de première is er een repetitieweek in de tweede week van de kerstvakantie, waarin we een aantal keer extra zullen repeteren. Mochten er moeilijkheden zijn met het regelen van vervoer, dan zullen we samen naar een oplossing zoeken.

 

De voorstelling gaat spelen in verschillende theaters in Rotterdam, Theater Zuidplein en Hofplein Theater,  vanaf januari. Deze voorstellingen zullen worden aangevuld met extra speelmomenten later dat jaar: momenteel zijn we in gesprek met theaters in o.a. in Den Haag, Utrecht, Zaanstad en Amsterdam, voor het organiseren van een landelijke tour.

 

Wil jij graag meedoen of heb je vragen? Neem dan contact met op met Alicia Hoost of Marieke van der Steen (productie) via: adbproducties@icloud.com.