Nieuws

Fototentoonstelling 'Third Space'

De portretten die prijswinnende fotograaf Carla Kogelman maakte tijdens performance ‘Third Space’ zijn nu te zien in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. De tentoonstelling is te bezoeken t/m 2 oktober 2022! 

6 maart '22


PERSBERICHT - maart 2022, Rotterdam


Première voorstelling ‘Hoe ik van de wereld viel’

Een Griekse mythe in het donker


Vanaf 24 maart is de voorstelling ‘Hoe ik van de wereld viel’ van AchterdebergProducties te zien in verschillende theaters in Rotterdam. De voorstelling, geregisseerd door Margot Zwiers, onderzoekt de wereld van het donker: een wereld van geheimen, verdwalen en vergeten worden, een wereld die we vandaag de dag bijna niet meer kennen. 


Margot Zwiers onderzoekt deze wereld samen met een diverse groep van slechtziende, blinde en goedziende spelers aan de hand van de Griekse mythe van Ariadne en Theseus. Waar de mythe meestal verteld wordt vanuit het perspectief van Theseus, de jonge Griekse mannelijke held, vertelt ‘Hoe ik van de wereld viel’ het verhaal vanuit prinses Ariadne en de Atheense jongeren die geofferd werden aan de minotaurus. 

Aan de hand van de draad van Ariadne betreedt het publiek een donkere ruimte, een paleis, een labyrint, een onbewoond eiland. Het is het verhaal van Ariadne, prinses van Kreta, die met een list Theseus en de Atheense jongeren redde uit het labyrint. Ze verraadde haar vader door haar broer (de Minotaurus) te laten doden en werd vervolgens door Theseus achtergelaten op een onbewoond eiland. Maar nu danst ze. Ze danst zodat ze de Minotaurus, haar verloren broer, in het labyrint onder het paleis niet hoort brullen en stampen. Want het schip met de 14 Atheense jongeren, die in het donkere labyrint zullen worden opgesloten, nadert. 


De voorstelling gaat op 24 maart in première in Podium Islemunda en is daarna te zien in Jeugdtheater Hofplein en Theater Zuidplein. 

Men zegt wel dat dingen die de moeite waard zijn nooit makkelijk zijn. Net als elk succesvol bedrijf zijn ook wij de nodige hobbels tegengekomen. Maar ook als het kon, zouden we daar niets aan veranderen! Waarom? Omdat we op deze reis ontzettend veel geleerd hebben en onze diensten in de echte wereld hebben kunnen testen. En onze klanten profiteren van die jarenlange ervaring.

18 augustus '21

PERSBERICHT - september 2021, Amsterdam

LOCATIEVOORSTELLING THIRD SPACE 

Een theatrale tour in de openbare ruimte langs imaginaire steden 

De locatievoorstelling Third Space, geregisseerd door Margot Zwiers, neemt  het publiek mee op een meertalige tour langs (imaginaire) steden. Met een scenografie in de openbare ruimte en (persoonlijke) verhalen op een audiotour, daagt een zeer diverse groep performers het publiek uit om op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken.

 

Vanaf september 2021 is ‘Third Space’ te bezoeken op verschillende locaties in het land, te beginnen met Amsterdam: in het Erasmuspark en de Tolhuistuin. ‘Third Space’ wordt gespeeld door performers van 12 tot 50 jaar, die verschillende talen spreken, met diverse sociaal-culturele achtergronden: mensen die normaal niet vanzelfsprekend met elkaar in contact komen. Aan de hand van de thema’s ‘thuis’, ‘taal’ en ‘gastvrijheid’ (her)verdelen de performers de openbare ruimte. Ze nemen je mee op een reis langs herinneringen en fanatsiesteden, geïnspireerd op persoonlijke verhalen en het boek ‘Invisible Cities’ van Italo Calvino. 

 

‘Sometimes when you tell about a journey you made, you get the feeling that it is a lie or a fiction, as if it is not you who made the journey’ 

– quote uit Third Space.


De voorstelling heeft een filosofische benadering. Volgens de filosoof Derrida zijn de ideeën ‘thuis’ (een huis of een land) en ‘gastvrijheid’ direct met elkaar verbonden. De voorstelling staat stil bij vragen als ‘Wat als je geen thuis hebt?’ en ‘Wat als je een andere taal spreekt of meerdere tegelijkertijd, waar voel je je dan thuis?’ Hoe ziet de derde ruimte eruit die ligt tussen culturen, talen, landen, mensen, fantasie en werkelijkheid? Een derde, hybride ruimte vol van verhalen, herinneringen, spullen, muziek en dromen die nog een plek moeten krijgen. 


‘Third Space’ is ook goed toegankelijk voor mensen die geen Nederlands spreken. 

20 juli  '21

Oproep: spelers voor voorstelling Hoe ik van de wereld viel

Vind jij het leuk om toneel te spelen? Om muziek te maken? Om verhalen te schrijven of te vertellen? Om te dansen en te bewegen? Of om na te denken over vragen als: Hoe zou de wereld zijn als niemand iets kon zien? Hoe gaan we dan met elkaar om? Zullen we nog vooroordelen hebben over elkaar, als niemand iets ziet?

 

Vanaf september 2021 gaat theatermaker, Margot Zwiers, bij AchterdebergProducties een

theatervoorstelling maken rond de thema’s ‘niet zien’ en ‘verdwalen’. Voor dit project zijn

we op zoek naar enthousiaste spelers! Voor deelname is theaterervaring geen vereiste.

Wel is het belangrijk dat je gemotiveerd bent en graag intensief naar een

theatervoorstelling toe wilt werken.

 

De repetities vinden twee keer per week plaats, een maal door de week en en vanaf oktober ook op zaterdag in Rotterdam. In aanloop naar de première is er een repetitieweek in de tweede week van de kerstvakantie, waarin we een aantal keer extra zullen repeteren. Mochten er moeilijkheden zijn met het regelen van vervoer, dan zullen we samen naar een oplossing zoeken.

 

De voorstelling gaat spelen in verschillende theaters in Rotterdam, Theater Zuidplein en Hofplein Theater,  vanaf januari. Deze voorstellingen zullen worden aangevuld met extra speelmomenten later dat jaar: momenteel zijn we in gesprek met theaters in o.a. in Den Haag, Utrecht, Zaanstad en Amsterdam, voor het organiseren van een landelijke tour.

 

Wil jij graag meedoen of heb je vragen? Neem dan contact met op met Alicia Hoost of Marieke van der Steen (productie) via: [email protected].